Puppies

 

Planerad kull till våren 2024 – Pentue suunnitteilla keväälle 2024
Olga, Top Runner’s Oisco Oioi x ?

Ole yhteydessä: kattishonkanen@gmail.com
Gsm: 0405238150

Du är välkommen att ta kontakt gällande våra planerade kullarOle yhteydessä

Italianvinttikoira on hyvin erityislaatuinen koira. Sen läheisyyden kaipuu on kyltymätön ja Italiaanoa voikin kutsua varsinaiseksi seurakoiraksi. Et ole koskaan enää yksin. Italiaano on myös hyvin vilkas ja tarvitsee tekemistä voidakseen hyvin. Meillä koirat pitävät mm lenkkeilystä, näyttelyharjoittelusta, lelujen repimisestä, luista, mökkeilystä, yleisestä tilanteen tarkkailusta, metsästyksestä….
Italiaano on monipuolinen rotu jonka kanssa voi käydä näyttelyissä, juoksemassa sekä maastossa että radalla, agilityssä ja vaikka mummolassa 🙂
Italiaano haluaa kaiken huomiosi. Italiaano ei osoita hellyyttä silloin kun sinä haluat vaan valitsee ihan itse milloin siitä siltä tuntuu:) Jos se jätetään huomiotta se ei voi hyvin. Tämä on hyvä ajatella loppuun asti ennen pennun hankintaa koska yhteensopivuus tällä alueella on sekä koiran että omistajan hyvinvoinnin kannalta keskeistä. Meillä koirat käyvät halaamassa ja suukottelemassa noin tunnin välein. Italiaano on tässä mielessä sekä äärimmäisen antoisa mutta myös todella vaativa rotu. Italiaanon hellyydenosoitusten torjuminen on laissa kiellettyä ;).
Pennun hankinnan ajankohtaa on hyvä miettiä ajoissa jotta sosiaalistamiseen ja laumautumiseen on tarpeeksi aikaa. Pentua ei voi aluksi jättää yksin (vaikka yksinolon opettelu aloitetaankin heti) ja sen takia onkin hyvä että pentu otetaan esim kesälomalla tai siten, että perheessä on mahdollista pitää lomia peräjälkeen.

Italiaanon perään saa myös katsoa erityisen paljon varsinkin pentuaikana jottei se telo itseään. Runsas liikunta turvallisissa paikoissa sekä sisällä hepuloimisen estäminen ovat myös tapaturmia ennaltaehkäiseviä välttämättömyyksiä. Italiaanon kehittymättömät luut ovat pehmeät ja alttiit tapaturmille. Vaikka murtumat ovat yleisempää kun ehkä joissain muissa roduissa niin kyllä silti itselläni ainakin Italiaanon hyvät puolet voittaa. Nuoren koiran kehittymättömien luiden kanssa saa olla extra-varovainen. Muuten Itskun kanssa eletään normaalia elämää.

Sisäsiisteysongelmat ovat yleisest pienikokoisten koirien ongelma. Italianvintkoiran sisäsiisteysopetus tuntuu kestävän moneen muuhun rotuun verratuna kauemmin. Omistajan on oltava opetuksessa hyvin viitseliäs ja sinnikäs; italianvintkoira voi tuulisella tai kylmällä ilmalla mieluummin pidätellä kuin tehdä tarpeensa ulos. Todennäköisest kyse ei sisäsiisteysongelmien syynä ei ole ongelma koiran pidätyskyvyssä vaan pikemminkin henkinen syy (koiran mukavuudenhaluisuus). Isossa laumassa sisäsiisteysongelmat saatavat korostua; iso koiralauma tai sekalauma (samassa perheessä uroksia ja narttuja) voivat lisätä merkkailun tarvetta. (Jalostuksen tavoiteohjelma (2022-2026, s. 26)

Otathan aina pennullesi vakuutuksen!

Koiraa ei saa pitää minkäänlaisessa häkissä työpäivän aikana, ei öisin, ei kylässä, ei missään. Koiran voi laittaa häkkiin automatkalla, tai kun se on sairas ja sen paraneminen sitä vaatii tai kun se on lennolla tai näyttelyssä levätessään. Koiraa ei saa eristää huoneisiin pitkiksi ajoiksi tai rutiininomaisesti. Kotona voi hyvin olla esim kevythäkki – koira tykkää makailla omassa pesässä kunhan ovi on auki :).

Terveydestä

Lue Italiaanolla yleisesti esiintyvistä sairauksista (erityisesti silmäongelmista, patellaluksaatiosta, epilepsiasta sekä raajojen murtumista) yhdistyksen Jalostuksen tavoiteohjelmasta.
Samaisessa tavoiteohjelmassa kerrotaan myös rodun historiasta niin maailmalla kuin Suomessakin.

Hyödyllistä terveystietoa saat myös yhdistyksen nettisivulta. Sivuilla on paljon tietoa italiaanosta, terveydestä, harrastamisesta ja pentueista.

Tässä ote yhdistyksen sivulta:

Raajojen murtumat
Raajojen murtumat ovat italianvinttikoirilla valitettavan yleisiä. Vuoden 2016 terveyskyselyn mukaan 14,6 % koirista oli raajamurtuma (toinen etujalka 85 %, molemmat etujalat 10 %, toinen takajalka 5 %). Kysely osoitti, että murtumat olivat yleisimpiä nuorella, alle 24kk ikäisellä italianvinttikoiralla, joiden osuus oli 81 % raajansa murtaneista (2-6 kk 26 %; 6-12 kk 26 %; 12-24 kk 29 %). 11,9 prosentilla sama jalka oli murtunut uudelleen.

Toistaiseksi ei ole olemassa tutkittua tietoa, ovatko raajojen murtumat perinnöllisiä ja liittyykö raajojen murtumiin esimerkiksi heikot luut tai normaalia heikompi luuntiheys. Italianvinttikoiran kevyt raajarakenne, suorat ja joustamattomat etuosat sekä pitkät eturaajat altistanevat kuitenkin murtumille ja raajojen katkeamisille. Suosituksena on, että kasvattajat kiinnittävät huomiota jalostuskoiriensa luuston vahvuuteen.